Araştırmacılar 128 MB’lık STT-MRAM Geliştirdi
Tohoku Üniversitesi’nde bir araştırma ekibi, suni zeka ve nesnelerin interneti gibi konularda kullanılabilecek 128 MB yoğunluklu ve 14 ns sürat kapasiteli STT-MRAM (spin transfer torklu manyetik dirençli tesadüfen erişimli hafıza) ilerletti.
STT-MRAM ler çok çabuk işlem yapabilme yeteneğine sahipler ve çok eksik zorlama kullanırlar. Bir diğer özelliği ise baskı kapalı olduğunda bile verileri saklayabilme yetenekleridir. Bu özellikleri göz önüne alındığında, yeşil enerji diyebileceğimiz çevre dostu enerjiyi kullandıklarını söyleyebiliriz.
bununla birlikte STT-MRAM’lerin yeni nesil teknolojiler için hayli kayda değer olacağı düşünülüyor. Üç büyük sözde-iletken üreticisi firma, 2018 yılı itibariyle bu parçaları seri üretime geçireceklerini açıkladılar.
Bellekler, bilgisayar teknolojileri ve dağıtılmış alanlarda kullanılan lazerli barkod cihazları, cep telefonları, gps cihazları gibi teknolojiler için oldukça önemli. Diğer önemli konu ise performansları ve güvenilirlikleri. STT-MRAM’ler bu özelliklerin hepsini sağlayabiliyor.
STT-MRAM’lerin aktüel kapasiteleri 8-40 MB arasındad. Ama daha etkin kullanabilmek için hafıza miktarlarını artmak gerekiyor. Bunun için MJT (Manyetik Tünel Birleşimleri) yöntemi kullanılıyor. Bu yöntem tamamen enerji tüketiminin büyük oranda azalacağı düşünülüyor.
Şu an fabrika üretimi olan STT-MRAM’lerde ölçülen en yüksek hız 1.2 Volt ve 14 ns. Bu, 100 MB üstü kullanılan STT-MRAM lerin en hızlısı.
Kaynak : https://phys.org/news/2018-12-128mb-stt-mram-world-fastest-embedded.html